kuchnia włoska
fot. pexels.com

Włochy słyną z dobrej pizzy na cienkim cieście i pysznych dań makaronowych. To jednak tylko namiastka włoskiej kuchni. Poznaj dania i potrawy, które warto spróbować będąc w tym słonecznym i malowniczym kraju!

Zobacz też: https://www.citeam.pl/piekno-w-prostocie-ugotuj-cos-wloskiego/

Lasagne, czyli lazania

Lazania to danie makaronowe, jednak z racji na to, że makaron nie jest ani typowym makaronem do spaghetti ani tagliatelle czy rurkami, to danie to nie jest nazywane ,,pasta’’ jak inne makaronowe potrawy we Włoszech. Lazania to taka przekładana zapiekanka. Płaski, prostokątny makaron jest przekładany mięsnym, warzywny, a często warzywno-mięsnym farszem. Zapiekankę piecze się w piekarniku i podaje na ciepło. To jedno z typowych dań obiadowych.

Ossobuco

To dość popularne danie dla kuchni włoskiej, jednak dla wielu Polaków zbyt awangardowe, aby zachwycać się nim i zamawiać chociażby w połowie tak często, jak powyższą lazanię. Ossobuco ma wiele odmian, natomiast najbardziej znaną we Włoszech jest Ossobuco Alla Milanese. Potrawę przygotowuje się z plastrów giczy cielęcej, którą wcześniej smaży się na maśle i dusi w sosie z białego wina, czosnku, cebuli, świeżych pomidorów. Całość jest często oprószona startą skórką z cytryny (lub z pomarańczy) i natką pietruszki lub bazylii. Ossobuco Alla Milanese często podaje się również z ryżem.

Arancini

Ta przekąska to ryżowe kulki, obtoczone bułką tartą i podsmażone na patelni. Najbardziej popularna odmiana Arancini nazywa się Con Ragù, a jej składniki to mięso mielone, zielony groszek, mozzarella i oczywiście ryż. Inną wersją są np. Con Burro podawane z masłem, Con Salsiccia serwowane z kiełbaską, Con Frutti Di Mare – z owocami morza, Con Melanzane z bakłażanem, czy też Con Funghi z grzybami.

Tiramisu

To ciasto-deser jest znane praktycznie każdemu. Jest ono utożsamiane z Włochami, ponieważ to właśnie w tym kraju można napić się prawdziwego, mocnego espresso, a jest ono jednym ze składników właśnie tego ciasta. Tiramisu składa się z podłużnych biszkoptów, które to właśnie są nasączone espresso oraz kremu z jajek, cukru i mascarpone. Biszkopty przekłada się tym kremem, a całość posypuje się właśnie gorzkim kakao.

Przeczytaj też: http://www.akademiatroskliwejmamy.pl/2-zabawy-ktore-sprawia-ze-twoj-niejadek-zacznie-jesc/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ