Popularne dania japońskie

Kuchnia japońska to nie tylko miska ryżu, sushi i ramen, okazuje się, że ma ona wiele do zaoferowania. Co dokładnie jedzą Japończycy? Przedstawiamy listę najpopularniejszych japońskich dań, musisz ich spróbować!

Popularne dania japońskie

Kuchnia japońska to nie tylko ryż i ryby, okazuje się, że Japończycy bardzo lubią też mięso. Przedstawiamy listę najciekawszych japońskich potraw, a wśród nich zupy, jednogarnkowe dania i fasola na słodko.

Yakitori

Yakitori (dosłowne tłumaczenie to grillowany kurczak) to tradycyjna przekąska, można ją spotkać w restauracjach w Polsce. W Japonii znajdziemy yakitori w każdej restauracji, a nawet w małej budce ze street food’em. Yakitori to drobiowy szaszłyk, który opiekany jest zwykle na węglu drzewnym. Yakitori nie jest popularnym przysmakiem, ale można je dostać w Sakana Sushi & Sticks, restauracja przygotuje dla nas tradycyjne yakitori z kurczaka, ale są też inne wersje: z mięsem wołowym, z ośmiornicą lub z bakłażanem i cukinią dla wegetarian.

Ramen

To jedno z popularniejszych dań japońskich w Polsce. Ramen przypomina nasz rodzimy rosół, to wywar z kości wołowych z dodatkiem makaronu i warzyw. Najpopularniejsze dodatki do ramenu to glony wakame, kiełki fasoli, pędy bambusa, cebulka negi, która przypomina naszą cebulkę dymkę. Zupę doprawia się sosem sojowym lub pastą miso.

Yakiniku

Yakiniku to japońska wersja grillowanego jedzenia. Stanowi ważny element społeczny, Japończycy uwielbiają spotykać się w większym gronie w restauracji, by spożywać razem yakiniku, mięso grillowane. Każdy stolik jest wyposażony w mały grill, może on być przenośny, ale są też takie wbudowane w stolik. W restauracjach yakiniku grilluje się głównie wołowinę i wieprzowinę, ale też owoce morza i warzywa, jak marchewka, grzyby shiitake, cebulka czy bakłażan.

Soba

Jednym z najczęściej jedzonych makaronów w Tokio jest gryczany makaron soba. Danie z makaronem soba podawane jest na dwa sposoby, na zimno i ciepło, to dlatego danie jest tak popularne przez cały rok. Zwykle podaje się go z sosem tsuyu i bulionem dashi. Na zimno makaron jedzą Japończycy z sosem mirin, wodorostami, rzodkiewką i okrą.

Omuraisu

Fani japońskiej kultury, którzy z zapałem oglądają anime, będą kojarzyć omuraisu. To danie dość często przewija się w japońskich serialach, nic dziwnego, wygląda przepięknie. Omuraisu to nic innego jak omlet jajeczny ze smażonym ryżem w środku. Omlet można przygotować z samym ryżem, ale można dodać też warzywa lub mięso, podaje się go z ketchupem. Jajka i ketchup może nie brzmią jak ciekawe połączenie, jednak potrawa może was zaskoczyć.

Natto

Natto przez obcokrajowców odbierana jest jako coś niesmacznego. Ze względu na wygląd dania, niektórzy boją się go spróbować. Natto to potrawa ze sfermentowanych ziaren soi, mimo że wygląd dania może odstraszać, zachęcamy do spróbowania. Natto ma gorzki posmak, można go spróbować z sosem sojowym lub musztardą.

Sukiyaki

Japonia słynie z dań typu nabe-mono, czyli jednogarnkowych. Sukiyaki to właśnie danie, które przygotowuje się w jednym naczyniu. Japońska potrawa przyrządzona jest z wołowiny, grzybów i warzyw. Składniki gotuje się w żelaznej patelni, danie jest popularne w okresie jesienno-zimowym. Można je przygotować samemu, jeśli posiada się żeliwną patelnię.

Kakigori

Kakigori to najpopularniejszy deser lodowy w Japonii. Wyglądem może przypominać sorbet, jednak w rzeczywistości Kakigori to zeskrobane płatki lodu (kruszony lód) polane owocowym sosem. Popularne są również wersje ze skondensowanym mlekiem.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ